Výroba plastových okien v SR sa oslabila, počet firiem klesol o 11 %

18.07.2013 08:44

TASR, včera 13:15

Z geografického hľadiska majú v súčasnosti v rámci Slovenska najsilnejšie zastúpenie výrobcovia plastových okien v Nitrianskom a Trnavskom kraji.

Bratislava 17. júla (TASR) - V minulom roku klesol o 11 % počet výrobcov plastových okien na Slovensku. Touto činnosťou sa tak v SR momentálne zaoberá 127 subjektov. Na základe svojej štúdie o tom informovala spoločnosť Inoutic. "Niektorí producenti plastových okien museli minulý rok ukončiť alebo pozastaviť svoju činnosť," uviedla firma.

Dôvodom nižších tržieb týchto podnikov je podľa spoločnosti stále pretrvávajúca kríza na stavebnom trhu. Nižšie príjmy pritom výrobcovia plastových okien očakávajú aj v nasledujúcich obdobiach. Ako ďalej ukázala štúdia, až 44,5 % výrobcov umiestňuje svoje produkty len na slovenskom trhu. Podiel firiem, ktorých export do zahraničia tvorí viac ako polovicu produkcie, je 4,4 %.

Z geografického hľadiska majú v súčasnosti v rámci Slovenska najsilnejšie zastúpenie výrobcovia plastových okien v Nitrianskom a Trnavskom kraji. V každom z regiónov pôsobí v rámci tohto segmentu 25 výrobcov. Nasleduje Prešovský a Trenčiansky kraj, každý s 15 producentmi plastových okien.