Z tankera unikol do Stredozemného mora vykurovací olej

18.07.2013 08:11

TASR, včera 21:05

V postihnutej oblasti sa nachádza prírodná rezervácia so vzácnou faunou, ako aj turistické zariadenia.

Istanbul 17. júla (TASR) - Pri pobreží Cypru došlo v utorok k ekologickej katastrofe, keď z tankera prepravujúceho vykurovací olej uniklo do Stredozemného mora vyše sto ton tejto látky.


Incident sa odohral neďaleko nedotknutých pláží v severnej časti ostrova, ktorú spravuje vláda cyperských Turkov.

Škvrna sa objavila na hladine v utorok ráno pri prečerpávaní tekutého nákladu z tankera do pobrežnej elektrárne. Pre agentúru Reuters to dnes telefonicky potvrdil Mehmet Harmanci, minister životného prostredia medzinárodne dodnes neuznanej Severocyperskej tureckej republiky.

Bezprostredne po zistení havárie sa začali záchranné práce s cieľom zabrániť rozšíreniu škvrny, úrady sa však obávajú ďalších únikov. "K udalosti došlo podľa zodpovednej spoločnosti v dôsledku problémov s tlakom alebo so spojením," uviedol Harmanci, pričom nevylúčil zlyhanie ľudského faktora.

Tanker prepravoval náklad do elektrárne v obci Gastria, v turečtine známej ako Kalecik, patriacej tureckej energetickej spoločnosti Aksa Enerji so sídlom v Istanbule. Škvrna zasiahla i pobrežie pri neďalekom meste Vokolida (v turečtine Bafra) na južnej strane Karpaského polostrova.

V postihnutej oblasti sa nachádza prírodná rezervácia so vzácnou faunou, ako aj turistické zariadenia.